Kunstenaar 2023: Jan Kuhlemeier

De John & Marine van Vlissingen Art Foundation helpt jonge, talentvolle hedendaagse kunstenaars om door te breken met hun werk. Jaarlijks wordt een kunstenaar in de gelegenheid gesteld een reis te maken om inspiratie voor nieuw werk op te doen. Over de reis en het werk wordt een boek en een tentoonstelling gemaakt. Dit jaar kiest de Stichting voor beeldend kunstenaar Jan Kuhlemeier (1993). Gefascineerd door ongerepte natuur en kleur, reist hij dit voorjaar naar Indonesië. Zijn nieuwe werk wordt vanaf 14 november 2023 tentoongesteld in Museum Singer Laren.

Jan Kuhlemeier: doorschijnende kleurlagen, tinten en nuances

Jan Kuhlemeier gebruikt voor zijn werk doorschijnende kleurlagen. Hierbij gaat hij op zoek naar specifieke tinten en kleurnuances. Hij ziet het aspect van de schilderkunst als middel om de grens tussen schilderkunst en andere media te onderzoeken. Jop Ubbens, bestuurslid van de Stichting, over de keuze voor Jan Kuhlemeier: ‘Het werk van Jan Kuhlemeier spreekt mij bijzonder aan vanwege het esthetische component en het direct attractieve gevoel dat zijn werk bij mij oproept. Zijn onderzoek naar met name pigmenten en materiaal komt op mij ook heel doordacht over. Daarnaast heeft hij een goed onderbouwd verhaal over hoe zijn kunst tot stand komt. Hij reflecteert, denkt na en ontwikkelt zich. Kuhlemeier is, mijns inziens, een neo-Romanticus. Hij speelt met beweging, gevoel en dynamieken in combinatie met de elementen en doet dat op een aanstekelijke wijze.”

Inspiratiereis naar Indonesië: contrast groene natuur en kraakhelder water.

De kunstenaar reist dit voorjaar naar Indonesië voor inspiratie voor nieuw werk. Zijn werken bevatten kleurtonen en lagen die doen denken aan de tinten in de weerspiegeling van zeeën en oceanen die Jan Kuhlemeier, als fervent surfer, op verschillende plaatsen in de wereld heeft aanschouwd. Jan Kuhlemeier: ‘Indonesië fascineert me door het contrast tussen de groene natuur en het kraakheldere water.” In Indonesië wil hij verschillende eilanden bezoeken en in het bijzonder de Mentawai eilanden. Dit is een keten van maar liefst 70 eilanden ten westen van Sumatra. ‘Hier vind je nog ongerepte jungle, helderblauw water en zelfs onbewoonde eilanden’, licht Jan Kuhlemeier toe.

Weg uit de moderne wereld

Door de verscheidenheid aan riffen en stranden in Indonesië is er een oneindige variatie aan kleuren en transparantie in de wateren rondom deze eilanden. De riffen verschillen in diepte en daardoor verandert de kleur van het water. Hoe dieper de zee, hoe donkerder de kleur. ‘ ‘En op de Mentawai eilanden zijn heel weinig mensen, waardoor ik mij letterlijk en figuurlijk kan onderdompelen in de natuur en een stap uit de moderne wereld kan zetten’, aldus Jan Kuhlemeier.

Benieuwd naar Jan Kuhlemeier’s reis en zijn nieuwe inspiratiebronnen? Volg hem op Instagram via @vanvlissingenartfoundation.

Delen
maart 2023

Kunstenaar 2024: Casper Waaijer

april 2024

Jan Kuhlemeier in een zee van kleur: Een Nederlandse kunstenaar in Indonesië

november 2023
This site is registered on wpml.org as a development site.