Jan Kuhlemeier in een zee van kleur: Een Nederlandse kunstenaar in Indonesië

De John & Marine van Vlissingen Art Foundation opent op maandag 13 november in Singer Laren de nieuwe tentoonstelling ‘Jan Kuhlemeier in een zee van kleur, een Nederlandse kunstenaar in Indonesië’. De Stichting helpt sinds 2008 jonge talentvolle hedendaagse kunstenaars om door te breken met hun werk. Jaarlijks wordt een kunstenaar in de gelegenheid gesteld een reis te maken, op zoek naar inspiratie voor nieuw werk. Over de reis en het werk wordt een boek en een tentoonstelling gemaakt. Dit jaar is de keuze gevallen op kunstenaar Jan Kuhlemeier.

Samenspel van zon en wolken

Inspiratie. Dat is wat kunst doet bloeien. Gefascineerd door ongerepte natuur en kleur, koos Jan Kuhlemeier (1993) af te reizen naar de Mentawai eilanden in Indonesië. Aanvankelijk was hij op zoek naar kleurtonen in de reflecties van de zee. Ter plekke raakte hij gebiologeerd door de levendige kleurscharkeringen in de luchten boven de Indische Oceaan. Door het samenspel van zon en wolken die als golven over elkaar heen leken te buitelen. Dit fenomeen inspireerde hem tot nieuw werk. Over Jan’s reis, inspiratiebronnen en zijn nieuwe werk verschijnt het gelijknamige boek in de reeks ‘Inspiratie’, geschreven door bestuurslid Titia Voûte. Het boek is verkrijgbaar in de Singer Shop.

Doorschijnende kleurlagen, tinten en nuances

Jan gebruikt voor zijn werk doorschijnende kleurlagen waarin hij zoekt naar specifieke tinten en kleurnuances. Hij ziet het aspect van de schilderkunst als middel om de grens tussen schilderkunst en andere media te onderzoeken. Jan’s werken bevatten uiteenlopende kleurtonen waardoor ongrijpbare illusies ontstaan door licht en reflectie.

‘Dat je niet weet wat je ziet, vind ik een interessant gegeven in de kunst. Een beeld dat je grijpt, maar je ook in verwarring brengt. Een beeld waar je voor blijft staan, dat je meezuigt in het moment. Zoals bij de zonsondergang, als die koperkleurige bal in zee verdwijnt en een roodoranje lucht achterlaat. Dan staan mensen stil om te kijken, als een rij stokjes aan de vloedlijn. Ik zou willen dat mensen vaker inzoomen op de schoonheid van eenvoudige, kleine dingen. Er is zoveel schoonheid om ons heen als je goed kijkt.’ ~Jan Kuhlemeier

Kunstenaars helpen doorbreken

Vanuit een gedeelde passie voor kunst, werd de John & Marine van Vlissingen Art Foundation opgericht. John Fentener van Vlissingen, voorzitter van de Stichting: ‘We brengen jonge talentvolle Nederlandse hedendaagse kunstenaars voor het voetlicht. En proberen hen naast erkenning ook het zelfvertrouwen te geven om de volgende stappen te zetten in hun kunstenaarschap.’ De Stichting steunde, inclusief Jan Kuhlemeier, inmiddels 14 kunstenaars.

Naast de focus op het Nederlands en internationale impressionisme en modernisme, aansluitend bij de oorsprong van het museum, biedt ook Singer Laren hedendaagse Nederlandse kunstenaars de mogelijkheid om nieuw werk te maken en te presenteren. Deze samenwerking is hier een goed voorbeeld van.

De expositie ‘Jan Kuhlemeier in een zee van kleur, een Nederlandse kunstenaar in Indonesië’ was van 14 november 2023 tot en met 11 januari 2024 te zien in Singer Laren.

Delen
november 2023

Kunstenaar 2024: Casper Waaijer

april 2024

Tableau magazine: Een zee van kleur

november 2023
This site is registered on wpml.org as a development site.