Kunstenaar 2024: Casper Waaijer

De John & Marine van Vlissingen Art Foundation helpt jonge, talentvolle hedendaagse kunstenaars door te breken met hun werk. Jaarlijks wordt er een kunstenaar in de gelegenheid gesteld een reis te maken om inspiratie op te doen voor nieuw werk. Over de reis en het werk wordt een boek en een tentoonstelling gemaakt. Dit jaar viel de keuze op hedendaagse beeldend kunstenaar Casper Waaijer (1995). Hij reist dit voorjaar naar Kazachstan. Het daaruit voortvloeiende werk wordt vanaf 26 november 2024 tentoongesteld in Museum Singer Laren. 

Kazachstan: kruispunt van werelden

De kunstenaar kiest ervoor om in april van dit jaar voor inspiratie af te reizen naar Kazachstan. Een land aan de buitengrenzen van de islamitische wereld en een kruispunt tussen Russische, Chinese en Centraal-Aziatische beschavingen. Casper Waaijer: ‘In een land vol tegenstellingen, ga ik op zoek naar een manier om in mijn werk de brutalistische architectuur in de steden te verenigen met de adembenemende landschappen.’

Casper Waaijer: ‘Ik wil een gevoel van verwondering oproepen’

Caspers werk is intuïtief abstract. Hij combineert uiteenlopende materialen, technieken, vormen, texturen en kleuren. In 2021 startte hij met tuften. Door de combinatie met acrylverf kregen zijn werken nog meer diepte en contrast. Charles Ruijgrok, bestuurslid van de Stichting: ‘Casper is een autodidact. Zijn werk spreekt ons bijzonder aan omdat hij zo intuïtief te werk gaat. We kijken dan ook vol belangstelling uit naar zijn nieuwe werk.’ Sinds kort experimenteert Casper met vlechten: werken gemaakt van stroken acrylverf op jute en linnen. In zijn komende werk wil Casper de kunst van het vlechten verder perfectioneren. 

Zomers aan zee en bedrijfskunde

De vormen in zijn eerdere werken zijn geïnspireerd op de getijden van de zee. In zijn meest recente werk komen dezelfde vormen terug, maar kijkt hij ook verder en verwerkt hij architectonische en geometrische invloeden. Opgegroeid in Noordwijk, bracht hij als kind hele zomers door op het strand. Van jongs af aan was Casper creatief en blonk uit in tekenen. Toch nam hij een omweg richting het kunstenaarschap en deed eerst een bachelor en master bedrijfskunde. In 2021 waagde hij de sprong en sindsdien richt Casper zich volledig op zijn kunst.

Benieuwd naar Caspers reis en zijn nieuwe inspiratiebronnen? Volg hem op Instagram via @vanvlissingenartfoundation of @waaijer. Meer van zijn werk is te zien op www.casperwaaijer.com

Delen
april 2024

Jan Kuhlemeier in een zee van kleur: Een Nederlandse kunstenaar in Indonesië

november 2023

Tableau magazine: Een zee van kleur

november 2023
This site is registered on wpml.org as a development site.