Terug naar overzicht

Constante verandering, dromen, mythen en natuurlijke fenomenen zijn mijn belangrijkste leidraden.

De Van Vlissingen Art Foundation ondersteunde in 2018 beeldend kunstenaar Sophie Steengracht. Dit jaar is ze op reis geweest naar Peru, verschijnt er een boek met haar werk en van 27 november tot en met 2 december 2018 is er een tentoonstelling van haar werk in Singer Laren.

Wie is Sophie?

Sophie Steengracht (1991) is beeldend kunstenaar. Ze werkt op dit moment in haar atelier ingericht in een schuur achter een boerderij. De bijna 20 jaar oude kater Bingo houdt haar gezelschap, meestal slapend in zijn mandje, maar hij loopt ook graag met zijn pootjes door haar verfpaletten. Op deze mooie plek omringd door weilanden en bos maakt ze haar kleurrijke schilderijen en sinds kort ook metalen beelden in de laswerkplaats van haar vader. Daarnaast fotografeert ze en maakt ze muurschilderingen. Sophie studeerde grafische technieken aan de Scuola Lorenzo de Medici in Florence. Daarna studeerde ze Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten in Den Haag en studeerde daar in 2015 af.
De Italiaanse opleiding was voornamelijk op techniek gericht. Op de KABK vond ze een goede balans tussen technische kennis en het ontwikkelen van een eigen autonome stijl.

 


Lees meer over Sophie Steengracht →

Over Sophie Steengracht

Natuur en literatuur als inspiratiebron

Haar grootste inspiratie haalt ze uit haar reizen, literatuur en de natuur. Sophie reisde een tijd door India en dit heeft grote impact gehad op haar. Ze werd geïntrigeerd door de felle kleuren en de hindoeïstische cultuur die daar extreem verankerd is in het dagelijks leven. Ze nam pigmenten mee die ze later in haar schetsen en schilderijen verwerkte.  Ze heeft ook de kans gekregen om een half jaar deel te nemen aan een short-term residency van de culturele organisatie LAC. Iedere cel van deze voormalige gevangenis aan de kust van de Alentejo in het zuiden van Portugal dient tegenwoordig als studio voor kunstenaars uit verschillende disciplines.  Zuid-Portugal is een van Sophie’s lievelingsplekken. De natuur is daar heel ruig en aan de kust zijn veel kliffen, rotspartijen en grotten te vinden. Ook de zee heeft een grote aantrekkingskracht op Sophie. Ze lag daar heel regelmatig achter de branding met haar surfplank en ook in Nederland surft ze veel.
Mede door haar reizen is ze ook in aanraking gekomen met de verhalen van verschillende werelddelen. Inheemse kunst, mythes, folklore en magisch realistische literatuur zijn de belangrijkste grondslagen van haar werk.

Positief activisme

Sophie’s fascinatie voor de natuur brengt onvermijdelijk met zich mee dat ze zich zorgen maakt over de impact die de mens er op heeft.
In ons huidige geologische tijdperk is de relatie tussen mensen en hun omgeving zichtbaar aan het veranderen. Door globalisering en technologische verandering komt de mens verder af te staan van de natuurlijke bronnen waar ze van leeft.

Doordat ze zich zorgen maakt over de toekomst van de natuur, is Sophie een geëngageerde kunstenaar. Maar wel vanuit een positieve invalshoek: door haar kleurrijke schilderijen wil ze de kracht en de schoonheid van de natuur laten zien en aantonen dat het waard is om er op een respectvolle en bewuste manier mee om te gaan. Sophie is aangesloten bij collectief the Earth Issue in Londen, een groep kunstenaars die natuur en milieu in hun werk centraal stellen.

Plannen voor 2018

Sophie heeft binnenkort haar eerste solo-expositie.
In juni gaat Sophie naar Zuid-Peru naar het Manu National Park. Dit is een ongerept Amazonegebied in de Andes met veel verschillende hoogtes en vegetatie. Ze gaat daar in ieder geval negen dagen door de jungle trekken en wil zoveel mogelijk fotograferen en tekenen. In deze streek wonen volkeren die volledig afhankelijk zijn van de natuur en zelden met andere culturen in contact zijn gekomen. Het is niet mogelijk om deze mensen te ontmoeten vanwege de gezondheidsrisico’s voor beide partijen, maar Sophie hoopt toch iets van hun cultuur mee te krijgen. Ze vindt het bijzonder dat er mensen zijn die zich helemaal door de natuur laten leiden. De animistische cultuur die hieruit voortkomt biologeert haar. Als het even mogelijk is zou ze ook graag een uitstap maken naar de Atacama-woestijn in Noord-Chili. Op deze droge en ’s nachts donkere plek is de sterrenhemel heel goed te zien en dat is iets waar ze ook door gefascineerd is.

Muurschilderingen

Het meeste plezier beleeft Sophie aan het maken van groot werk, vooral omdat dit haar veel creatieve vrijheid biedt.
Naast het tonen van haar werk in expositievorm, vind ze het ook interessant om met muurschilderingen een interventie in de publieke ruimte te creëren.

Toekomst als kunstenaar

Ze verheugt zich alvast op het boek dat ze gaat maken. Ook zou ze in een van de street art capitals van de wereld muurschilderingen willen realiseren en het liefst in Buenos Aires. Een andere droom is om op de fiets naar India te gaan en haar bevindingen op een beeldende manier vertalen, bijvoorbeeld in de vorm van een graphic novel.