Terug naar overzicht

If you close your eyes, do you fall? Or do you fly?

In 2019 ondersteunde de Van Vlissingen Art Foundation kunstenaar Rinske Former. Ze koos ervoor af te reizen naar Ierland; het land van de groene heuvels met een rijke cultuur en historie. Later dit jaar verschijnt er een boek in de reeks ‘Inspiratie’ over haar reis en nieuwe werk en van 16 november tot en met 8 december 2019 is dit werk te zien in Pulchri Studio te Den Haag.

Wie is Rinske?

Rinske Former (1991) is een kunstenaar die zichzelf bezig houdt met de grenzen van het menselijk bestaan. Voor haar werk maakt Rinske voornamelijk gebruik van fotografie, maar ook sculpturen en tekst zijn een onderdeel van haar werk. Ze hoopt met haar werk vooral mensen te raken en hoop te bieden.

Rinske studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en heeft in 2016 haar studie afgerond. Daarna startte ze een master aan de St. Joost in Breda.


Lees meer over Rinske Former →

Over Rinske Former

It’s Beautiful when it flies

Als kind had Rinske een groot verlangen om te kunnen vliegen als een vogel. Ze droomde herhaaldelijk dat ze ’s nachts uit een raam zo de wijde wereld in vloog. Later bleek deze kinderdroom uitstekend inspiratiemateriaal voor haar studie fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Voor haar afstudeerproject deed Rinske onderzoek naar de mogelijkheden om te vliegen. Hiervoor reisde ze naar België en Frankrijk waar ze drie mannen ontmoette met een grote passie voor het bouwen van vliegmachines. Rinske fotografeerde niet alleen de mannen en hun vliegmachines, maar ook de natuur en de plekken die geschikt zouden zijn voor het vliegen werden vastgelegd. Naast fysiek beeldmateriaal gaven deze mannen Rinske ook de overtuiging dat dromen en verlangens zelfs in de echte wereld een overlevingskans hebben.

‘Alles draait om hoop. Als je naar het onbereikbare reikt, geeft zelfs de niet gerealiseerde mogelijkheid je vleugels.’

Nadat ze is afgestudeerd aan het KABK besloot Rinske een boek uit te brengen van haar afstudeerproject, genaamd ‘It’s beautiful when it flies’. In dit boek komt alles samen. Hiermee gooide ze zowel in Nederland als internationaal hoge ogen. Het boek werd opgenomen in Galerie Bettina, te Parijs, en ze ontving een nominatie voor de Anamorphosis Prize in New York. Het boek belandde hierdoor op de shortlist en daarmee is het boek nog steeds te zien in de MoMa Library in New York.

Handtekening

Het werk van Rinske is te herkennen aan een bepaalde tactiliteit die het werk bevat. In haar creaties is een ongeveinsde gevoeligheid aanwezig dat zich onderscheidt van andere kunstenaars. Ook met betrekking tot thematiek is haar werk te herkennen. Rinske maakt namelijk altijd werk waarin dromen van mensen of verlangens centraal staan.

Seanchai

Voor de keuze van haar reis was Rinske op zoek naar een magisch land, waar sprookjes tot leven komen en waar ze kan verdwijnen in de natuur. De onbetwiste interesse van Rinske in mythes, volksverhalen en sagas (oud-IJslandse prozaverhalen) mondde uit in de keuze voor een reis naar het land dat verhalen en mythes ademt: Ierland.Naast fotografie heeft Rinske een andere liefde, namelijk het schrijven van verhalen waarbij ze de realiteit even kan ontvluchten. Dat verbindt haar dan ook met Ierland, want ze heeft ook Ieren houden van verhalen vertellen. Zo zijn er bekende Seanchais, verhalenvertellers. Gedurende de jaren zijn vele verhalen onderdeel geworden van het Ierse erfgoed. Zo ook het verhaal “Tír na nÓg’, dat vertelt over een eeuwigdurende jeugd. Iets waar Rinske jaren naar heeft verlangd. Ze besloot dan ook om het verhaal, samen met reisgenoot en fotograaf Vivian, achterna te reizen. Een uitgestippelde route vanaf Dublin moest Rinske en Vivian in twee weken tijd langs steden en dorpen brengen om meer informatie los te peuteren over het verhaal ‘Tír na nÓg’.

Tijdens de roadtrip door Ierland ontmoette Rinske diverse (bekende) Seanchais, die allemaal op hun eigen manier hun versie van het verhaal vertellen. Rinske: “Zo vertelde een Seanchai het verhaal met de nadruk op de liefde, waar een andere Seanchai het verhaal vertelde waarin het geloof een grote rol speelde. Ieder op hun eigen manier, maar altijd met dezelfde rode draad.”

Inmiddels heeft Rinske ontdekt dat het heel lastig is om te blijven verlangen naar een eeuwige jeugd. “Misschien moet je daar helemaal niet naar willen verlangen. Er zit namelijk ook een keerzijde aan, het kan je kapot maken. En zoals het verhaal van ‘Tir Na nOg’ vertelt, al heb je de eeuwige jeugd, zelfs dan verlang je naar ouderdom.”

Verwachtingen en uitdagingen

De wetenschap dat Rinske haar netwerk in 2019 wel eens kan vergroten verblijdt de kunstenaar enorm. Rinske bekent dat ze zelf niet zo heel handig is in netwerken. Rinske “Ik ben daar toch een beetje te onzeker voor en ik heb nog teveel twijfels over mijn eigen kunnen. Maar het lijkt me toch wel heel gaaf als ik middels deze prijs mijn netwerk kan uitbreiden!”

Met de ingrediënten van de Seanchais, het adembenemend landschap van Ierland en een mystiek verhaal in de hoofdrol ligt de allergrootste uitdaging voor Rinske bij het samenbrengen van de beelden die ze heeft gemaakt tijdens de reis met de foto’s die ze nog gaat maken.

Dromen

Dromen is wat deze moderne romanticus doet. Zo ook over haar toekomst. Met veel exposities in het vooruitzicht waarmee ze kan rondkomen van haar kunst. 2019 wordt het startpunt van al deze dromen. Naast het hervatten van haar master in Breda zal ze zich concentreren op haar werk voor de expositie en het boek én focust ze zich op een ‘artist book’ gevuld met werk dat gaat over ‘niets’.

Rinske hoopt op een creatief en inspiratievol jaar waarin ze een nieuw publiek mag introduceren met haar werk. Volg alle ontwikkelingen rondom Rinske op social media!