Terug naar overzicht

Floris Felix in Heidense Hemelen | Een Nederlandse kunstenaar in Italië

In 2021 selecteerde Van Vlissingen Art Foundation de veelbelovende kunstenaar Floris Felix.

“Naast groei in m’n werk, heeft het winnen van deze prijs me zoveel zelfvertrouwen gegeven.” 

Gefascineerd door de Renaissance en Michelangelo in het bijzonder, dwaalde hij één maand lang door Italië en bezocht daarbij de steden Venetië, Florence, Rome en Palermo.

Terug in Nederland vertaalde dit zich in werken met het menselijk lichaam als uitgangspunt en de nadruk op kleur, aangewakkerd door de gedachten aan de mozaïeken kerkhemelen, eeuwenoude palazzo’s, gouden Madonna’s, engelen, aura’s en aureolen, God’s oog en Fellini’s herinneringen.

Floris Felix exposeert zijn nieuwe werk 29 november 2022 tot en met 8 januari 2023 in Museum Singer Laren.


Lees meer over Floris Felix →

Over Floris Felix

Floris Felix is geboren en getogen in Haarlem. In 2006 verhuisde hij naar Parijs om zijn carrière als mode-illustrator en kunstenaar voort te zetten. Tijdens zijn verblijf in Frankrijk werkte hij samen met luxe modemerken als Viktor&Rolf, Mugler en L’Oréal – en met opkomende ontwerpers. Floris Felix’ illustraties hebben hem altijd geïnspireerd om nieuwe technieken te ontdekken en onder de knie te krijgen.

Naast de mode-illustraties gebruikt de kunstenaar deze technieken ook op zijn grote pentekeningen en olieverfschilderijen, die een directe vertaling zijn van zijn eigen persoonlijke ervaringen, emoties, groei en energie. Ze vertegenwoordigen verschillende tijden in het leven van de kunstenaar, de plaatsen waar hij woonde en de mensen met wie hij een band had. Je merkt deze verwijzingen in het materiaal en de afmetingen van zijn schilderijen. De overgang van papier naar doek, en weer terug naar papier geeft een beeld van Floris Felix’ fysieke reis in de afgelopen jaren.

De kunstenaar en zijn werk zijn de afgelopen jaren in diverse publicaties aan bod gekomen. En zijn olieverfschilderijen waren te zien op tentoonstellingen in Amsterdam, Miami, New York en Parijs. Zijn werk was ook te zien in galeries in Griekenland en op Art Basel in Miami. En sinds twee jaar heeft hij zijn eigen Pop-up Galerie in Amsterdam.

Floris Felix: “De overgang van het werken aan mijn illustraties naar een van mijn grote schilderijen kan voelen als een toevluchtsoord. Het is makkelijk om te verdwalen in de grote massa en de natuurlijke bewegingen. Maar ik vind het ook heerlijk om terug te gaan naar het illustreren en mijn meisjes weer te zien. Deze kleine dames hebben me door de jaren heen echt gesteund en me de moed gegeven om mijn werk te laten zien. Het duurde wat langer om mijn olieverfschilderijen met de wereld te delen; ze vertegenwoordigen een heel intiem deel van mezelf.”