Terug naar overzicht

Exposities Floris Felix & Marie Reintjes in Singer Laren

tot en met 8 januari 2023

John & Marine van Vlissingen Art Foundation brengt talentvolle Nederlandse beeldend kunstenaars voor het voetlicht. Jaarlijks selecteert de stichting een veelbelovende kunstenaar. Die reist vervolgens naar een bestemming naar keuze waar inspiratie tot bloei kan komen. Hieruit ontstaat nieuw werk. Om het verloren coronajaar in te halen, brengt de stichting dit jaar niet één, maar twee kunstenaars onder de aandacht: Floris Felix & Marie Reintjes. De exposities met het nieuwe werk van deze talentvolle kunstenaars werden dinsdag 29 november 2022 feestelijk geopend in Singer Laren.

Kunstenaar Floris Felix (1989) is de winnaar van de John & Marine van Vlissingen Art Foundation Prijs 2021. Gefascineerd door de Renaissance en Michelangelo, dwaalde hij een maand door Italië en bezocht de steden Venetië, Florence, Rome en Palermo. Terug in Nederland vertaalde dit zich in werken met het menselijk lichaam als uitgangspunt. Daarbij ligt de nadruk op kleur, aangewakkerd door de gedachten aan de mozaïeken kerkhemelen, eeuwenoude palazzo’s, gouden Madonna’s, engelen, aura’s en aureolen, God’s oog en Fellini’s herinneringen.

“Het werd een verwerkingsproces van eerdere hoofdstukken in mijn leven. De reis maakte me meer gegrond in mijn eigen emotie en het geloof in mezelf. Er ontstond ruimte in mijn hoofd om nieuwe dingen te bedenken. De serie die ik gemaakt heb naar aanleiding van de reis heet dan ook Heidense hemels.” – Floris Felix

Kunstenaar Marie Reintjes (1990) is de winnaar van de John & Marine an Vlissingen Art Foundation Prijs 2022. In mei reisde zij naar IJsland: het land van vuur en ijs, Vikingen en diepgeworteld bijgeloof. De fascinatie voor de overweldigende natuur en de drang om nieuwe dingen te ontdekken, zien en leren, waren voor haar de belangrijkste motivatie om voor IJsland te kiezen. Het landschap met kleuren en texturen die in Nederland niet voorkomen, gaven haar nieuw elan voor haar schilderijen.

“Het bleef maar komen. Ik ben echt hartstikke geïnspireerd door het landschap daar. Je vindt er de meest wonderlijke kleurcombinaties en de bebouwing geeft mooie kleuraccenten in de natuur.” – Marie Reintjes